Fototips

Heeej igen!
Vad säger ni nu då? TVÅ inlägg på samma dag! Men lugn, det lär nog dröja innan det upprepas, hihi.
TACK alla ni goa underbara människor som skriver så gulliga och rara ord om mina bilder! De värmer och jag blir stolt och så himla glad!
Jag får många frågor om vad jag har för kamera så nu tänkte jag att det är lika bra att jag skriver ett inlägg om det ifall det är fler som undrar framöver. . .
I femton års tid drömmde jag om en systemkamera, och för ca 2,5 år sedan förverkligade jag den drömmen när jag köpte min Nikon D80. Till kameran har jag tre olika objektiv. Den första är det som följde med kameran när jag köpte den, det sk. Kit-objektivet. Det är ett 18-135mm zoomobjektiv. Det använder jag ute om jag vill ta bilder på något långt bort och inomhus när jag vill fota ett helt rum.
Objektiv nr 2 blev ett macro med fast brännvidd på 95mm. Det använder jag vid mycket närgågna bilder tex av blommor, mossa och annat småttigt.
Objektiv nr 3 är ett fast 50mm som är ganska ljusstarkt. Det är mitt favoritobjektiv och de allra flesta bilderna tar jag med detta.
Varken kameran eller något av mina objektiv har bildstabilisering och eftersom jag tyvärr är rätt skakig så tar jag många bilder av ett motiv för att jag ska kunna välja ut en som blev skarp.
Ibland tar jag ett stativ till hjälp, det beror på hur ljust det är runtomkring.
Många frågar också om bildbehandlingen i datorn. . .
Jag fotograferar med kameran inställd på jpeg och RAW. Jpeg bilderna använder jag aldrig men jag behöver dem för att mitt datorprogram inte kan visa rawfilerna i förhandsgranskningen. Med RAW-bilderna kan jag justera exponering, vitbalans, färgstick, kontrast och beskära om det behövs. Sen sparar jag bilden i Tiff-format, öppnar den igen, minskar storleken, justerar ev. nivåerna, lägger till mitt namn, skärper den och sparar den i jpeg-format.
För det mesta är det bara någon enstaka justering som behöver göras och det är inte fråga om stora förändringar utan små små. Nu är så bilden klar att läggas in i bloggen 🙂
Jag jobbar inte som fotograf och det är ungefär det här jag kan om fotografering, men för den som vill lära sig mer finns det böcker att låna på biblioteket. Fototidningarna brukar ha många bra artiklar med så-här-tar-du-bättre-bilder-tips. Kurser brukar kunna finnas på Medborgarskolan och liknande ställen.

Det finns många så-här-ska-en-bild-komponeras-annars-blir-det-en-dålig-bild-regler i fotovärlden. Lär er gärna reglerna men lägg dem sen på hyllan och använd KÄNSLAN. Titta på andras bilder, fundera över VAD är det som gör att du gillar just den bilden. Experimentera, fota från många olika vinklar, lek och ha kul!

Det finns dock en regel som jag tycker är viktig och det är ljuset. Vackrast blir bilderna när ljuset är som vackrast och det är det på morgonen och på kvällen. Det kan vara värt att tänka på.
Och till sist, det är inget krav att ha systemkamera! Det finns många bra kompaktkameror. Många kompaktkameror har inställningsmöjligheter där du som fotograferar själv kan bestämma bländare och slutartid. Fram med kameramanualen och börja experimentera. . .det är då det roliga äventyret börjar.
(Bilden visar olika bestick som jag fyndade när Anna, Mia, Marie och jag var på loppisrunda förra helgen).
Kram på er!