Earth overshoot day

Idag, den 25 September 2009 är det Överkonsumtionsdagen, Earth overshoot day.
Det är dagen då mänskligheten konsumerat allt som jorden förmår att producera under ett år.
Denna dag inträffar tyvärr tidigare för varje år.
Vi skulle behöva ett och ett halvt jordklot för att jorden skulle kunna klara att producera lika mycket som vi konsumerar. Det är inga roliga siffror och för varje år blir det alltså värre.
Den som vill läsa mer om detta kan göra det på Global footprint network.
Att känna att man är delaktig i detta känns inte bra och sedan många år tillbaka har jag försökt vara en medveten konsument. Jag skulle kunna göra mycket mer än vad jag idag gör och här ska jag dela med mig lite av vad jag redan gör och vad jag skulle kunna göra ytterligare.
*Handlar i första hand närproducerat och ekologiskt när de alternativen finns.
*Tankar bilen med närproducerad Biogas.
*Åker inga onödiga resor med bilen…dvs. är vi hemma och kommer på att vi saknar någon ingrediens så blir det till att tänka om för vi åker inte en extravända och köper det vi glömt.
*Källsorterar och lämnar in förpackningar till återvinning
*Köper på loppis
*Säljer på loppis
*Värmer huset till största delen med ved
*Lagar all mat på vedspisen under hela eldningssäsongen
*Bakar i vedspisugnen
*Diskar fulla diskmaskiner
*Tvättar fulla tvättmaskiner
*Använder miljömärkta rengöringsmedel
Säkert görs det en hel del till men det var det jag kom på just nu.
Så kommer här en lista på vad jag känner att jag skulle kunna bli bättre på än vad jag är idag…
*Sluta köpa även miljömärkta rengöringsmedel och istället tillverka egna rengöringsmedel av det man har hemma i kylskåpet a´la Rent Hus.
*Köpa mer kläder på Second Hand.
*Oftare köpa klassiska kläder i bra kvalitet som man inte tröttnar på och som håller måååånga år. (Är rätt bra på detta redan men kan bli bättre).
*Vara noggrannare med att kläderna ska vara av naturmaterial som ekobomull, ull, lin, silke, hampa, bambu, läder/skinn, viscos och acetat.
*Byta till lågenergilampor.
När jag skapar föremål i papper, tyg och fil de fer försöker jag så långt jag kan hitta tyger, spetsar, pärlor, knappar, böcker med vackra papper osv på loppisar och i begagnatbutiker. Det ger en mycket större tillfredställelse att återbruka och ge de gamla tingen ett nytt liv än att behöva köpa nyproducerat.
En annan konstnär som tänker likadant är Anna Fleberg och bilden idag visar det lilla korset jag köpte av henne häromdagen. Återbruk WE LIKE!

Har du lust får du gärna dela med dig av tips på vad du gör för miljön och vad du skulle vilja bli bättre på. Det kan väcka tankar hos andra och kom ihåg, en kan inte göra allt men alla kan göra något!

Peace and love!