Att ha ett kök är vardagslyx

När vi flyttade in i vårt hus fanns varken vatten eller avlopp. De första ett och ett halva året hämtade vi vatten i hink ute och bar sen ut slaskvattnet igen. Tvättade gjorde vi för det mesta hos en god vän som gav oss fritt tillträde till hennes tvättstuga men även våra snälla mödrar kom till undsättning då och då och befriade oss från en del av vårt tvättberg.


Köket ligger mitt i huset och planeringen av var vi skulle kunna ha en diskbänk med vatten och avlopp var inte helt enkel eftersom det finns hela 7 dörrar i köket.

När jag fött vår son och sköterskan på BVC skulle komma på hembesök var jag rädd att hon skulle ta honom ifrån oss . . . för inte kan man väl få ha barn när man har utedass, kala timmerväggar i köket och den enda moderniteten i huset består av en rysk myslampa i taket (=en glödlampa som hänger allena i en liten tråd i taket).

När sonen var tre månader kunde vi så äntligen tappa upp både varmt och kallt vatten ur en kökskran. Vattnet rann ut av sig själv och vi hade dessutom äntligen en diskmaskin som diskade disken sååå ren och sååå fräsch!


Den största fördelen med att ha levt på 1800-tals vis är att man uppskattar alla bekvämligheter som man tidigare tog förgivet på ett helt annat sätt än tidigare.

Köket är fortfarande, flera år senare, inte helt klart men det vi kallar funktionsdelen är klar. Sen ska pärlspontpanel upp på väggarna i resten av köket men det får vi ta sen när badrummet är klart.

På den öppna hyllan i köket har jag ställt en glasburk med mina vackraste band och snören.

Tidigare hade jag dem i en rottingkorg i skafferiet men jag ville ha platsen där till annat och så ville jag kunna se de vackra snörena också. På vinden hade jag några stora glasburkar stående som jag tidigare haft krossat äggskal i (på den tiden jag hade höns som fick äggskal för sitt kalkbehov) . . . vackra burkar men det hade jag ingen glädje av när de stod i ett skåp på vinden. Så såg jag i en blogg, en glasburk med snören och jag blev sååå glad för den inspirationen. Allt fanns redan här hemma, sakerna skulle bara dirigeras om lite och vips så blev det såååå mycket bättre än det var innan.

Jag tycker det är fantastiskt med alla er generösa bloggerskor som så frikostigt delar med er av era tips och finurligheter. TACK!